BÖLMELER

1.1. Ses Yalıtımlı Bölmeler

Yapılarda, sonradan yapılan bölmelerin, sel geçirmez olması istenir .ses geçirmez bölmelerin en belirgin yapım özelliği, iki kollu olmalıdır .Bölmelerin kaplama malzemesi farklı kalınlıkta parçalardan hazırlanırsa yalıtım ve akustik özelliği gelişir. Gereç olarak yonga levhası kontrplâk, alçılı karton, plaka ince metal kaplı yonga levhası vb kullanılabilir. Plakaların doğrudan bölmeye tutturulması ses yalıtım özelliğini azaltır. Bu nedenle dolgu plakaları ile bölme çerçevesi arasına lastik veya sünger profil konulmalıdır. Ses dalgası ile titreşime başlayan dolgu parçasının hareketi esnek ara parçayla engellenir. Böylece titreşim bölmeye geçmez. Bu özellik, bölmenin ses yalıtım niteliğini geliştirir.

 Bölmenin iki tarafındaki kaplama malzemesinin arasındaki boşluk izocam veya izo-mantar gibi yalıtıcı gereçlerle doldurulmalıdır.

         Ses yalıtımlı camlı bölmelerde iki kat camlı olmalıdır. Camların biri kalın diğeri ince olabilir. Camların arasındaki uzaklık arttıkça ses yalıtım özelliği de artar. Cam doğrudan çerçeveye konulmamalıdır. Camın bütün çevresi macunlanmalıdır. En doğrusu camın lastik bir profile geçilmesi ve lastik profille birlikte yerine monte edilmesidir.

         Ses yalıtımlı bölmede kapı varsa, kuşkusuz kapının da ses yalıtımı sağlanmalıdır. Kapı çevresi ve altı lambalı olmalı, ayrıca esnek kauçuk, profillerle yalıtım özelliği geliştirilmelidir. Bölmenin yere, duvara ve tavana bağlantısında kauçuk veya plastik profillerden yararlanma gerekir. Esnekliğini uzun süre saklayan kapı macunları da bu amaçla kullanılır. Ses yalıtımlı bölmelerde yerin taş, beton olması sakıncalıdır. Yere kaplanan uzun tüylü halı ses yalıtımını geliştirir.

         Borular havalandırma kanalları sesi ve dalgalarının oluşturduğu titreşimleri diğer odalara taşıyan aracılardır. Bunların ses emmen gereçlerle yalıtılması gerekir. Pencere çevreleri ile ses yalıtımlı bölmenin ilişkisi bazı sorunlar çıkarabilir. Özel hazırlanmış ara parçaları ile hem görünüşü, hem de yalıtımını sağlayan çözümler bulunabilir. Bükülebilen ince kurşun levhalardan bu amaçla yararlanabilir.

        

KAPI BAĞLANTISI

         1. Ses yalıtım gereci (İzocam-İzomantar)

         2. Yapıştırılmış alçılı karton plaka,

         3. Yalıtım profili

         4. Bağlantı elemanı,     

         5. Çevresel yalıtım gereci,

         6 duvarda ses yalıtım gereci,

         7. Vidalı sıkıştırma cıvatası.

 

1.2 ATEŞE DAYANIKLI BÖLEMLER

Ateşe ve yangına dayanıklı bölme yapmak sık karşılaşılan bir durum değildir .Bölmenin yapımında kullanılacak gereçlerin ve konstrüksiyonun şu özelikleri taşıması gerekir.

Bölmenin çatısın oluşturan ağaç elemanlar, ateşe dayanıklı gereçlerle örtülmelidir. Alçılı karton plakalar, çimentolu asbest plaklar bu amaçla kullanılabilir. Ateşe dayanıklı özellikle üretilmiş, ağaç ürünü plaklardan da yararlanılır Ateşe dayanıklı bölmeler, açık alev karşısında en az 30 dakikalık deney süresinde tutuşmamalıdır. 90 dakikalık açık alev deneyin yanmayan bölmeler güvenilir sayılır. Deney sırasında bir yüzü ısıtılan bölmenin öbür yüzündeki sıcaklık 130 °C yi geçmemelidir.

         Bölmenin kaplama elemanları ağaç ürünü ise ya aralıksız yan yana getirilmeli veya cumbaları metal profillerle korunmalıdır. Ateşe dayanıklı bölmelerde iskeletin çelik profillerden hazırlanması ve hiç ağaç kullanılmaması en doğrudur .kuşkulu hallerde önce, tasarlanan ateşe dayanıklı bölmeden bir örnek hazırlanır, örnekte yanma deneyi yapılır. Sonuç güvenilir ise asıl bölmenin yapımına geçilir.

 

         Bina ahşap duvarları

         a- Bunlar iki çeşit olup birincisi içi boş yani bağdadî duvarlar, ikincisi içi dolu duvarlar yani kımış duvarlardır.

         Her iki çeşit içinde prensip aynıdır. Kâgir duvar üzerine bir taban atılır, köşelere, kapı ve kapı ve pencere kenarlarına, birbirlerine aralıkları 1,5 metreyi geçmeyen noktalara, dikmeler dikilir ve dikmelerin üstlerine de boşlukları konulur. Boşlukların üstlerine üst taban tespit edilir.

 Dikmelerin yerlerinden oynamaması ve yansal kuvvetlere dayanabilmesi için köşelerdeki ve kapı boşlukları yanlarındaki dikmeler birer payanda vurulur. Kapı ve pencere olan yerlerde bunların üstlerine ve altlarına kuşaklar konularak duvar boşlukları yapılır. Böylece meydana gelmiş olan duvar iskeletinin iki tarafından yapılacak kaplama vasıtasının, dikme ve payandalardan başka aradaki noktalardan da tespit edilebilmesi için iki müteakip dikme arasında en çok 40 cm aralıklı düşey olarak kılıcına latalar çakılır. 

         Kapıların üst kuşaklarının üstüne ve pencerelerin üst kuşağının üstüne ve alt kuşağının altına da latalar çakılır.       

         Ara dikmeler arasına birer aşırı olarak yine payanda vurulur. Latalar alt veya üst taban ile payanda arasına veya payanda yok ise alt ve üst tabanların arasına konu.

 

B- Çok katlı bina duvarları

Birden çok katlı binalarda yapılan ahşap duvarlar; birbirine rastlamak yani üst üste iki duvar gelmesi halinde, üstteki duvarın beri çıkma teşkil etmesi, hali, veya bazen alt katlardaki büyük salonların üstüne rastlayan duvarlarda olduğu gibi duvar altının boş olması hali, gibi üç çeşitli durum gösterirler.

 

3.1. Duvar üstüne duvar rastlaması hali:

Alt kat duvarının üst tabanı üzerine, ara döşemesinin kirişleri oturtulur, bunlar üzerine üst kat duvarının alt tabanı oturtulur, ve bu duvarın dikmeleri payandaları ile lâtalın bu tabana bindirilir.

        

ALÇIPAN BÖLME DUVAR     

1- Duvar  Konumunun Belirlenmesi

         Bölme duvarın yapılacağı yer çırpı ipi yardımıyla tabanda işaretlendikten sonra, duvar çizgisi şakulle tavana taşınır.

        

 

 

2. Profillerin Hazırlanması

U-profiller duvarın uzunluğuna göre, C-Profiller ise tavan yüksekliğinden 1 cm daha kısa olmak üzere kesilir. C-profillerin sayısı, 60 cm aks aralığına göre hesaplanır .Taban ve tavana ait U profiller ile yan duvarlara gelen c- profillerin arka yüzlerine ses yalıtım bandı yapıştırılır.

         Not: Duvar üzerine seramik, mermer ve benzeri bir kaplama malzemesi uygulanacaksa, C-profillerin aks aralıkları 40 cm olmalıdır.

         3. Konstrüksiyonun Kurutulması

         Taban ve tavana U-profiller, yan duvarlara ise C-profiller, dübel vida veya hilti tabancası kullanılarak 60 cm vida aralıkları ile çakılır.

         dikme olarak kullanılacak olan C-profiller, 60 cm aks aralıkları ile U-profillerin arasına yerleştirilir.

         C ve U-profilleri birbirlerine tespit edilmez; çünkü alçıpan’ların montajı sırasında konumlarında küçük değişiklikler yapmak gerekebilir.

 

                  

ALÇIPAN  MONTAJI

Tek kat alçıpan uygulaması

Alçıpanlar tavan yüksekliğinden 1,5 cm daha kısa olarak kesilir. Montaja bir yüzden tam bir plak ile başlanır.

                  Alıçapın’ın alt kenarı ile taban arasında 1 cm, üst kenarı ile tavan arasında ise 0.5 cm aralık kalmalıdır.

         Alçıpan’lar U ve C-profillerce yalnızca kenarları boyunca 25 mm lik borazan vidalarla monte edilir. Vida aralıkları 25 cm ‘den fazla olmamalıdır. Plaka ortasına gelen dikme ile bağlantı yapılmaz; çünkü diğer yüzün alçıpanları monte edilirken bu dikmelerin konumlarında küçük değişiklikler yapmak gerekebilir.

         Alçıpan’lar C-pofilin yan yüzünün tam ortasında yan yana gelmeli, birbirlerine hafifçe değmelidir. Birleşme yerindeki vidalar şaşırtmalı olmalıdır.

         Alçıpan’ların dikmelere vidalanması işlemi aşağıdan yukarıya doğru yapılır. Vidalar alçıpan’ların kenarlarına 1 cm’den yakın olmamalıdır. Vida başları yüzeye karton zedelemek kaydıyla bir miktar gömülmeli, Vida uçları profilin arkasından 1 cm kadar çıkmalıdır. Son plaka kesilmiş ise kesik kenar köşeye getirilir. Bir yüzün montajı bittikten sonra karşı yüze başlamadan önce duvar boşluğundaki tesisat işlemleri tamamlanır. Dikme olarak kullanıla C-profillerde belirli aralıklarla yer alan deliklerden elektrik tabloları ve temiz su boruları yatay olarak geçirilebilir. Daha sonra yalıtım malzemesi profillerin arasına sıkıştırılarak yerleştirilir

         Karşı yüzün montajına yarım Alçıpan’la başlanarak iki yüzdeki derzlerin karşılıkla gelmemesi sağlanır.     

         Bu yüzden alçıpanlar tüm yatay ve düşey profillere vidalanır. Artık tüm dikmelerin konumları kesinleşmiş olduğundan birinci yüze dönülerek Alçıpan’ların orta dikmelere tespiti yapılır.       

         Dış köşelerdeki, vidalama işlemi stabilizeyi sağlamak için 20 cm vida aralıkları ile yapılmalıdır.       

 

         Çift Kat Alçıpan Uygulaması

         C-profillerin merkezleri taban ve tavan işaretlenir. İlk kat alçıpanlar yalnızca kenarlar boyunca, 25 mm’lik borazan vidalarla, U ve C-profillere monte edilir. Vida aralıkları 25 cm’den fazla olmamalıdır. Orta dikmeler bağlantı yapmak gerekmez. İkinci katın montajına, birinci kattaki derzlerle şaşırtmalı olacak şekilde yarım veya tam alçıpan’la devam edilir. 35 mm’lik borazan vidalarla ve 25 cm vida aralıklarıyla, Alçıpan’lar tüm u ve C-profillere monte edilir. Dış köşelerde vida aralıklar 20 cm düşürülmelidir. Bir yüzün tüm plaklarının montajı tamamlanmadan karşı  yüzeye başlanmamalıdır.

 

         Derz Dolgu İşlemi

         Alçıpan’ların birleşme yerlerine derz dolgu işlemi uygulanarak duvar, boya, seramik ve benzeri dekoratif uygulamalara hazır hale getirilir.    

 

         Beton ve Alçı Blok Dolgu

         Dış ve iç yüzeyleri sıvanacak ahşap iskeletli yapılarda iskelet duvar kalınlığına göre hazırlanan özel hafif beton blok veya alçı bloklar takviyeli harç ile örülerek iskelet doldurulur. Bazı hallerde dolgu malzemesi olarak kerpiç kullanılır.