KÜTÜK EVLER

 Çağlar boyu insanoğlunun ısınma, barınma, aydınlanma gibi ihtiyaçlarını karşılayan ahşap 21. yüzyılın en önemli yapı malzemesi olmaya adaydır. Doğal hayata dönüşün yaşandığı günümüzde ahşap da günlük hayatımızdaki yerini giderek sağlamlaştırıyor.

 Amerika’da Lap Home (Kütük Ev) üreticileri hızla çoğalıyorlar. İnsanlar kırsal kesimde yaptırmak istedikleri evlerinin orman ürününden olmasını tercih ediyorlar. Doğayla bütünleşme, iç içe yaşama arzusundan kaynaklanan bu tercih Türkiye’de de görülmeye başladı.

 Bu işbirliğinin amacı Türkiye’de de kişilerin isteklerine uygun çok değişik ev , plan ve modellerini yaratıp sunmak. Tabii bu iş için oluşturulan özel ormanlardan elde ediliyor.

 

1-Kütük Evlerin Avantajları

 

Kütük evler kesinlikle doğanın dostudur, yangına karşı daha dayanıklıdır. Malzemesi doğadan geldiği için doğa şartlarına oldukça direnebilir. Masif kütük olduğu için sürekli nefes alır. Bu nedenle havasızlık ve rutubet yapmaz. Topraktan nem almadığı gibi, topraktan gelebilecek haşereye karşı güvenlidir. Pencere kapı ahşapları deforme olmaz. Çatı izolasyonu tamdır. Mükemmel enerji tasarrufu sağlar.

 

2-Kütük Evlerin Standart Özellikleri

 

a-)Kütük evlerin bütün çizim ve projeleri, teknolojik gelişmeler ışığında özel bilgisayar programları ile uzman mimarlar tarafından hazırlanıyor. İmalat ve montaj safhasında meydana gelebilecek her türlü olası aksaklıklar bu gelişmiş programla (CAD) ile sıfıra indirilir.

 

 b-)Kütük evlerin sağladığı kolaylıklar temelden başlar. Evin yapılacağı yerin toprağı 80 cm derinlikte kazılır. Meydana gelen çukura önceden yapılan statik hesaplar doğrultusunda belirli aralarla kolon pabuçları, demirli beton olarak atılır. Sömeller birbirine bağ kirişleri (deprem bağlantısı) ile bağlanır. Pabuçların merkezinden su basman seviyesine kadar taşıyıcı kolonlar çıkılır. Toprak seviyesine ile bina döşemesi arasında kolon boşluk    30-50 cm kolonlar haricinden herhangi bir malzeme ile doldurulmaz ve boş bırakılır.

 

d-)Evin zemini karkas sistemle traded wood kullanılarak kaplanır. Bu ahşap karkasın üstü komple plywood ile kapatılır. Türkiye`de su suntası olarak bilinen plywood sağlam ısı yalıtımı fonksiyonuna sahip üstüne her türlü işlemin kolayca yapılabildiği bir malzemedir. Playwood üzerine arzu edildiği takdirde seramik veya mermer döşenebilir. Evin sahibi isterse halı veya ahşap kaplatabilir.

 

e-)Bu işlerden sonra masif kütükler, önceden planlanan numara sırasına göre monte edilir. Kütük ev, masif kütükleri özel kesilenlerden dolayı aralarında su ve rutubet barındırmaz.

 Kütüklerin birleşen yüzeylerin çift oluklu olması iyi kenetlenmelerini sağlar. Arada kullanılan paly-toom ses ve ısı yalıtımını sağlar. Akrilik yapıştırıcı ve emsallerinden altı kat daha dayanıklı 25 cm’ lik vidalarla montaj işlemi yapılır.

 f-)Ahşap kapı ve pencerelerde kullanılacak ahşap malzemeler özel olarak kurutulur. Bütün iç ve dış kapılar, gardırop kapakları da masif kütükten yapılır. Tüm kapı ve pencerelerde finisyon (son işlem) tamdır. Kalite nedeni ile tozun, rüzgarın ve suyun dışarıda kalmasını sağlar.

 g-)Ara bölümler genellikle Avrupa’nın bir çok ülkesinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde inşaatların % 85’ inde kullanılan dry-wall sistemi ile yapılır. Bu sistem hem pratik, daha sağlam, her türlü kullanıma uygun, hem de metre kare kaybını önleyici niteliklere sahiptir. Ses izolasyonu da geleneksel inşaat tarzındakilere benzer bir sistemle sağlanır. Arzu edilmesi halinde ara bölümlerde ahşap olabilir.

 h-)Bütün mutfak ve banyo dolapları Amerikan Triagle Pasitik Firması kataloglarından seçilebilir. Özel kurutulmuş meşe kullanan bu firma Amerika Birleşik Devletlerinde konusunda en popüler ve önde gelen kuruluştur.

 I-)Tüm sıhhi tesisatlar alışılmadık kalitede yeşil boru ile yapılmaktadır. Sonsuza kadar emniyetli yeşil boru, kireçlenmez, yüksek basınçta ses yapmaz, bakteri barındırmaz, en az miktarda izolasyon gerektirir, işçilikten önemli ölçüde tasarruf sağlar.

 i-)Elektrik tesisat işçiliği işin başında daha proje aşamasında iken çözümlenir. Gerekli olan her bölüme imalat safhasında delik ve oluk açıldığı için montaj sırasında elektrik tesisat sistemi en basite indirilir.

 j-)Bütün evin dekoratif tavan hatları projede belirlendiği şekilde seçilen ahşap malzeme, ebat ve aralıkta üretilir.

 k-)Kütük evlerin çatısı en önemli kısımlarından birini oluşturur. Çatıda kullanılacak malzemeler, ısı, ses ve doğal şartlara karşı tam izolasyon ve yalıtım sağlaya bilmesi için bir dizi işlemden geçirilir. Çatı makası ve iskeleti özel ahşap kalitesi ile kurulur. Bunun çatı iskeletinin üzeri plywood malzemesi ile kaplanır. Bunun üzeri ise asfaltlanmış plaka halinde çatı yalıtım su malzemesi ile kaplanır. Yapı oturak, esnek ve asfalt tabanlı olup kırılmaz bir üründür. Üretici firmalar bu ürün için ortalama 20-30 yıl garanti veriyorlar. 12 ayrı renk seçeneği olan shinples, ayrıca son derece esnektir. Dışarıdan bakıldığında dekoratif bir görünüm sağlar. Çatı iç yüzeyi masif ahşaptan yapılır. İstenirse dry-wall ile kaplanabilir. Çatının yıllar boyu sağlıklı kalabilmesi ve rutubetten etkilenmemesi için saçak altlarına boydan boya döşenen havalandırma kanalları vasıtası ile çatı arasında devamlı bir hava sirkülasyonu sağlanır.

 3-Kütük Evlerin Özellikleri

 Dış Cephe: Evlerin dış cephelerinde çam tomruklar kullanılıyor.

 Çatı İzolasyonu: Çatılar alttan ve üstten tüm ek bağlantı noktalarında özel yalıtım malzemesi kullanılarak yalıtılıyor. Ayrıca tomruklar arasında da özel yalıtım malzemesi kullanılıyor. Evlerin çatılarında İtalya’ dan ithal edilen kiremitler tercih ediliyor.

 Kapı ve Pencere: Evlerin kapı ve pencereleri 2. sınıf çam kereste kullanılarak yapılıyor. Camlar ısı camdan seçiliyor.

 Isıtma:Konutlar kat kaloriferi ile ısıtılıyor.

 Döşeme:Evlerin yer döşemelerinde 1. sınıf çamdan döşeme tahtası kullanılıyor. Yer döşemelerinde alttan izolasyon yapılıyor.   

 Tavan: 1. sınıf çam lambri ile kaplanıyor.

  Banyo:Vitra markalı ürünler kullanılıyor.

 Mutfak: Evlerin mutfak dolapları da çamdan yapılıyor.

 Koruma: Haşereye karşı etkili, yanmayan en az 10 yıl dayanıklı, su bazlı yüzey koruma sistemi ile korunuyor.

 4- Karkas Ahşap Bina Yapı Özellikleri

   1-Taşıyıcı sistem ahşap karkas olup, kolon araları ahşap laminasyonlu kirişlerden meydana geliyor. Bu kirişler kavresin Leim ( BASF) `den ithal edilen suya dayanıklı özel tutkallarla imal edilmektedir. Bütün kullanılan ahşap malzeme Kiln-Dryed metodu ile %8-10 rutubetinde kurutulmuş ve emprenye edilmişti

2-Bütün dış yüzeylerde iki kat stain cinsi boyalarla korunacaktır.

 3-Dış duvarlar 40 cm aralıklı ahşap dikmelerle bölündükten sonra boşlukları ısı yalıtımı için 10 cm cam yönü ile doldurulur.

 4- Dış yüzeylerde su kontrplağı özerine DU PONT tarafından üretilen Tgvek adı verilen nefes alabilen su kesici, özel izolasyon malzemesi uygulanır. Evlerin dış cepheleri ahşap lambri ile kaplanır.

 5- İç bölmelerde ahşap karkas üzerine suya dayanaklı olan panel kullanılır. Panellerin altına 3mm kalınlığında özel ses kesici bantlar kullanılır. Bütün panellerin köşe noktalarında darbelere dayanıklı özel metal köşe profilleri kullanılır.

 6- Panellerin üzeri yağlı boya ve ya 1. sınıf yerli duvar kağıdı ile kaplanır.

 7- Islak hacimlerde Eczacıbaşı’nın 1. sınıf seramikleri kullanılır.

 8- Dış doğramalar Maun ağcından imal edilip, metal aksamları Truth marka olup Amerika’dan ithal edilmektedir. Pencereler dışa açılan tipte olup, aralarında Argon gazı ve Du Pont firmasınca üretilen Low-E filmi uygulanmış olarak özel silikonlarla yerlerine monte edilmiştir.

 9- Kat arası döşemeleri ahşap kirişler üzerine monte edilen deck sisteminden meydana gelmektedir. Bunların üzerine 13 mm kalınlığında kontrplak özel yapıştırıcılarla çakılacaktır. Banyolarda Eczacıbaşı’na ait 1. sınıf yerli seramik özel yapıştırıcılarla uygulanacak , odalarda ise Du Pont elyaflı ultra halı döşenecektir.

 10- Çatıda bir yüzü Alüminyum kaplı 10 cm kalınlığında izo cam ve terlemeye karşı özel hava sirkülasyonu detayları uygulanır.  

 11- Çatı kaplaması olarak fiber tarayıcılı Amerika’dan ithal edilmiş shingk kullanılır.

 12- Bütün çatı kenarları , kolon kaplamaları, merdivenler, süpürgelikler ve korkuluklar masif maundur. Merdiven ve korkulukları gıcırdamaya ve esnemeye karşı özel detaylarla imal edilmiştir.

 13- Elektrik tesisatında 1. sınıf işçilik ve standartlara uygun malzeme kullanılacaktır. 

 14- Sıhhi tesisat gri boru ile döşenip pis su tesisatı Gcebrit marka olacaktır.

 15- Isıtma sistemi hava üflemeli sistem olup Lenox marka Amerikan menşeili hava ısıtma santraline sahiptir. İstenildiği takdirde toz filtresine , nemlendirici ve soğutucu takılabilir.

 16- İç kapılar Amerika’dan ithal edilip özel renklerle boyanıp masif maun kasalara monte edilecektir.

 17- Şömine bulunduğu mekanı ısıtacak şekilde tasarlanmış olup taş kaplama yapılacaktır.

 18- Mutfak dolapları Functonica marka olup projedeki şekilde Almanya’dan ithal edilecektir. Elektrikli aletler( buzdolabı, fırın, aspiratör vb. ) hariç.

 19- Banyo dolapları suya dayanıklı ahşap MDF`den imal edilip projesine uygun olarak yapılacaktır.Vitrefiye ve armatürler Eczacıbaşı’na ait önceden belirlenen tiplerde ve projesine uygun yapılacaktır.

 20- Almanya`dan ithal edilecek olan güneş perdeler Worum marka olup, güneş ve rüzgar algılayıcısı bulunacak bilgisayar kontrolü ve elle kontrol edilebilir tipte olacaktır.

 21-Çatı pencereleri velux marka olup uzaktan kumandalı ve yağmur sensörlü tiptedir.

 22-Hırsız alarmı, açılan kanat kontrollü siren uyarılı tiptedir.

 AHŞAP YAPI TEKNİKLERİ

 1-           Blok Evler

 Blok binalara, memleketimizin ormanlık mıntıkalarında çantı adı verilir. Daha ziyade Karadeniz orman mıntıkasında rastlanan bu çantı yapılar 0,30-0,35 m çapında, kabuğu soyulmuş, yuvarlak gövdeli ağaçların yatay sıralar halinde üst üste dizilmesinden meydana getirilen pek iptidai bir yapı tarzıdır.

Her türlü teknik bilgiden yoksun olarak ve tamamiyle mahalli görgüye istinat ettirilerek inşa olunan bu tip binalarda, esaslı bir temel görülmektedir. Zemine münferit iri taşlar veya çok alçak örülen taş duvarlar, binanın temel vazifesini görür ve alt tomruk sıraları bunun üzerine oturtulur. 8-10 tomruk sırası bir kat teşkil eder. İkinci ve son kat bunun üzerine çıkartılır.

               İki katlı yapıldıkları takdirde alt kat daima ahır; üst kısmı ise konut olarak kullanılır. Hava tesirlerinin binaya girmemesi için tomruk aralıkları iç taraftan bir çamur tabakasıyla  örtülür.

  Yapı tekniği itibariyle kolay ve basittir. Fakat lüzumundan fazla ağaç malzemenin kullanılmasına sebep olduğundan ormancılık bakımından zararlı bir yapıdır. Çünkü yurdumuzun orman serveti, memleketimizin çeşitli ihtiyaçlarını ancak karşılayabilmektedir. Bu itibarla 6831 sayılı orman kanununun 35. maddesi gereğince hazırlanan Yapı Talimatnamesi, çantı tarzında inşa edilen bir evin m² sine ortalama olarak 0,600 m³ tomruk kullanıldığı tespit edilmiştir.

 2-Kalas Evler

Karadeniz mıntıkasının orta kesimlerine isabet eden orman köylerinde görülen özel bir yapıdır. Mahalli olarak Kondil yapı ve Daraba adı verilir.

 Bu tip yapılar 5-6 cm kalınlığında ve 0,20-0,25 m genişliğinde hızar ile biçilen kalasların, çantı evlerde olduğu gibi birbirleri üzerine dizilmesiyle meydana getirilir. Köşeler boğum adı verilen geçme şeklinde kenetlerle sıkıca birbirlerine bağlanırlar. Hava tesirlerinden korunmak için sıvanır ve kaplanır.

 Kalas evler, bazen çantı şeklinde dizilen birkaç sıra tomruğun üzerine çıkarılır. Bazen de iri münferit taşlar üzerine bastırılan direkler üzerine oturtulur. Tamamen gelenek ve göreneklere uyularak inşa olunan bu tarz yapılarda çantı sistemi gibi, ağaç malzemenin rasyonel olmayan şekilde kullanılmasına yardım eder. Bu nedenle orman kanunu gereğince hazırlanan Yapı Talimatnamesi ile bunlarda yasaklanan yapı sistemleri arsına sokulmuştur. Bu tarz inşa edilen bir evin, m²’ sine ortalama olarak 0,500 m³ tomruğun kullanılmakta olduğu görülür.

 3-Ahşap Karkas ( İskelet ) Yapılar

  Esas taşıyıcı iskeleti ahşap olan bu yapı sistemi “ esas taşıyıcı dikme “ ve “kirişlerle “ ara boşlukların daraltılmasında kullanılan “ tali dikmelerden “ meydana gelmektedir.

 Memleketimizin her tarafında olduğu gibi araştırma sahamızı teşkil eden Karadeniz Orman Mıntıkası köylerinde de en çok rastlanan yapı tarzıdır. Karadeniz Orman Mıntıkası köy evlerinin %80’ni ahşap karkas yapılardan teşekkül etmekte olduğu görülmektedir.

             Karkas eveler içinde umumi bir ebat vermek mümkün değildir. Zira aynı köy dahilinde bile halkın geliri ve aile nüfusu bakımından birtakım farkların bulunacağı tabiidir. Bununla beraber halkın gelenek ve göreneklerine göre yapılan bu tip evlerin daha ziyade büyük bir ekseriyetle şu ebatlarda inşa edildiği görülmektedir.

             9,00   x  8,00   m

            10,00 x  8,00   m

            10,00 x  10,00 m

            11,00 x  11,00 m

            12,00 x  12,00 m

 

Ahşap karkas binalar diğer yapı sistemlerinde olduğu gibi umumiyetle iki katlı olarak inşa edilmektedirler. Alt kat ahır, depo gibi umumi hizmetlere, üst kat ise münhasıran ikamete tahsis edilmektedir.

 Orman içinde oturan ve etrafı ormanlarla çevrili bulunan köylüler, evlerinin her iki katını da ahşap iskelet yapmalarına mukabil orman kenarında olan ve orman nispeti nispeten düşük bulunan köylerde ise evlerin alt kısmı daha ziyade kargir olarak yapılmakta, ancak ikinci kat bunun üzerine ahşap iskelet şeklinde inşa olmaktadır.

 Ahşap iskeletli binalar, esaslı bir yapı bilgisine ihtiyaç gösterdiğinde umumiyetle tecrübeli köy ustaları tarafından çatılmaktadır. Ancak ara bölmelerin doldurulması ve çatının örtülmesi gibi hususlar köylüler tarafından yapılmaktadır. Bu tarzda inşa olan binanın bütün yükü münferit ahşap direkler üzerine bindirilmiş ve direkle diğerine ufki ve eğik direklerle bağlanmış bulunduğundan zelzeleye karşı fazla bir mukavemet göstermektedir. Bu sebeple yukarıda kesit bir şekilde inşa edilmekte olduğunu belirtmiş olduğumuz bu sistem evlerin yapıldığı mahalleler daha ziyade birinci derecede zelzele bölgesi oldukları için hudutları içine rastlamaktadır. Karkas olarak inşa edilen evler aynı zamanda soğuğa karşı da gayet mahfuz bulunduklarından yakacaktan azami tasarruf sağlanabilmektedir.

 AHŞAP KARKAS BİNALARIN YAPI TEKNİĞİ

 Köylü umumiyetle inşaat masrafından kaçındığı için ilerideki konularda daha etraflı olarak izah olunacak bina temellerine istenilen alakayı maalesef göstermemektedir. Ekseriye zemine bir sıra halinde veya aralıklı bir şekilde münferit iri taşlar konulmakta ve bunların üzerine uzatılan kalın taban kirişlerine (20 x 20cm) dış duvarlarda umumiyetle (12 x 16cm) iç duvarlarda (12 x 12cm) veya (12 x 14cm) ebatlarında dört köşe ve yuvarlak kesitli esas dikmeler dikilmektedir. Bu dikmeler her ne kadar binanın biçimine göre az çok değişik aralıklarla konulmakta ise de genel olarak köşelere, kapı ve pencere aralıklarına isabet edecek şekilde 1,50-2,00m mesafe ile yerleştirilmekte ve boyları, çıkılan katın yüksekliğine eşit olarak (2,5-3,0m) alınmaktadır. Pencereler köşeye yakın olduğu zaman bu dikme aralıkları daraltılmakta ve pencere boşlukları için tali dikmeler kullanılmaktadır. İstisna teşkil eden bazı münferit yapılar sarfı nazar edilecek olursa bu tip inşaatlarda umumiyet itibarıyla başlık kullanılması adet haline getirilmiştir.

 Kapı, pencere aralıkları bırakılmış olarak, esas dikmelerin yerleştirmesi tamamlandıktan sonra, binaların üst başları çepeçevre, mahalli tabiriyle öz denen kalın (18 x 20cm) kirişlerle bağlanmaktadır. İkinci katın döşeme kirişleri buraya oturtulmaktadır. Dikmeler bu şekilde tespit edildikten sonra aynı maktalı payandaların konulmasına geçilmektedir. Geriye kalan boşluklar yatay ve eğik tali dikmek yardımıyla kullanılacak dolgu malzemesinin cinsine göre daraltılmaktadır. Bu daraltmaların en güzel numuneleri araştırma sahamızın Doğu Karadeniz Orman Bölgesinde ve yaylalarındaki köy evlerinde görülmüştür.

 Binanın iskeleti ile beraber kat döşemesi ve odaların tavan kirişleri tamamlanmakta, ekseriye sofa ve aralık kısımları tavanları açık bırakılmaktadır. İskelet ara dolgusuna başlanmadan önce çatı tamamen kapatılmakta ve inşaata böyle devam edilmektedir. Karkas sistemi yapılarda çatılar, kiremitle örtülmektedir.

 Karkas yapılar, iskelet için kullanılan ağaç malzemenin dört köşe veya yuvarlak kesitli oluşuna, dolgu malzemesinin cinsine ve biçimine göre muhtelif usullerle inşa olunmaktadır. Normal konstrüksiyonla inşa edilmiş bir karkas yapıda sarf edilen kereste hakkında bir fikir vermek maksadıyla iki katlı bir binaya 26 908m³ çam kerestesi ve muadili 37 061m³ çam tomruğu sarf edildiği görülmüştür ki, m²’ye isabet eden kereste miktarı 0,192m³ kereste ve muadili 0,265m³ tomruktur.

 Yukarıdaki izahlardan da anlaşılacağı ve ahile, ahşap karkas şeklinde inşa olunan yapılarda da ağaç malzeme, oldukça fazla miktarda sarf edilmektedir. Orman kanununa göre hak sahibi olan köyde, bu ağaçları çok ucuz bir tarife bedel ile almakta olduğundan, mevcut olsa bile pahalı olduğunu öne sürerek diğer yapı malzemelerine iltifat etmemektedir. Halbuki daha önce belitmiş olduğumuz gibi 6831 sayılı Orman Kanununun 35. maddesine atfen hazırlanan yapı talimatnamesi hükümlerine göre taş, yuğla, briket ve kerpiç gibi kargir ve toprak yapı malzemelerinin bulunmadığı haller ve zaruretlerde ancak uygulanacak bir yapı sistemi olduğu kabul edilmiştir. Zira yukarıda belirtilen yapı malzemeleri, her zaman kolaylıkla bu civarlardan temin edilebilmektedir. Fakat bina maliyetinin ucuzluğu meselesi, karkas sisteminin kullanılmasına sebep teşkil etmiştir.

 Dizeme Yapılar:

 Dizeme yapılar, ahşap karkas olarak yapılan bina iskeletlerini ara boşluklarına yontulmuş veya yuvarlak kesitli ufak ağaç parçaları veya muntazam dal odunu ile doldurmak suretiyle yapılmaktadır. Çok basit ve iptida dolgu şeklidir. Yaptığımız araştırmalarda edindiğimiz bilgiye göre karkas sistemindeki evlerin %35’ni dizeme dolgu olarak yapıldığı görülmüştür.

 Dizeme yapılarda esas dikme ve payandalar, umumiyetle 1m kadar aralıkla konmakta ve ekseriye tali dikmelerle daha fazla daraltılmasına lüzum görülmemektedir. Yuvarlak kesitli ağaç dolgu malzemesi bu boşluklara itina ile dizilmek suretiyle güzelce kapatılmaktadır.

 Mahalli gelenek ve göreneklere uyarak bu ahşap dolgular umumiyetle iki şekilde yapılamaktadır. Bunlardan birincisinde ahşap dolgu malzemesi yatay olarak üst üste konulmakta, diğerinde ise dikey vaziyette olarak sokulu sıralar halinde yan yana dizilmektedir. Bu ağaç malzemeler, esas iskelete alttan ve üstten çivi ile tutturulmaktadır. Bu sistemler Karadeniz Orman Mıntıkasında görülmektedir. Eski devirlerin alışkanlığı ve ağaç malzemenin kolaylıkla temin edilebildiği zamanlardan kalma bir itiyatla yapıla gelmekte olan bu inşaat sistemi bu gün artık yavaş yavaş terk edilmeye başlandığı görülmektedir. İşçiliğin basit ve kolay olması, malzemesinin bedava denecek kadar az bir ücretle temin edilebilmesi, bu tip yapıların fakir köylüler tarafından hala kullanılmasına başlıca sebep teşkil etmektedir. Yaptığımız araştırmada 8,0 x 9,0 = 72,00 m² ebadın da ve 3m yüksekliğinde iki katlı bir eve ortalama olarak iskelet malzemesinden sarf edilmiş olduğu m³ veya muadili aşağı yukarı 7 ton dolgu malzemesi sarf edilmiş olduğu görülmüştür. Bu miktar ortalama bir hesapla ahşap iskeletin kurulmasında harcanan kerestenin aşağı yukarı %30’nu teşkil etmektedir.

 Yukarıdaki izahlardan anlaşılacağı vechiy ile dizeme sitemle inşa olunan yapılar, ahşap malzemenin en bol şekilde kullanılmasına sebep olmaktadır. Orman yapı talimatnamesi hükmünce yasak edilmiş bulunmasına rağmen kaçak bir şekilde yapılmaktadır. Hava tesirlerine karşı mahfuz bulunmalarını sağlamak maksadıyla dizeme yapılar ince samanı hafif killi bir çamurla ekseriyetle içten ve bazen de dıştan sıvanmaktadır. Yağışlı mıntıkalarda sıvanın yuvarlak ve pürüzsüz ağaç parçalarına yapışmasını iyice sağlamak maksadıyla, binanın dış kısmı keskin bir keserle çentilmektedir. Fakat gene de sıvayı istenilen bir şekilde ağaç malzemenin üzer,ine tutturmak mümkün olmamaktadır. Bu amaçla sıvayı ağaç malzeme üzerine iyice tutturmak için bina, ayrıca çıta ile bağdadi yapılmaktadır.

 B) Çit Örme Yapılar:

 Esas dikme ve payandalardan ibaret olan iskelet, yapraklı ağaçların ince dallarından faydalanılarak muntazam sıralar halinde örülerek kapatılmaktadır. Çok basit ve iptidai bir dolgu malzemesidir. Nispeten hafiftir. Bu gün hemen hemen yeniden yapılanlara rastlanmamıştır. Bazı hallerde çitler ince bir çamur tabakası ile sıvanmaktadır.

 C) Bağdadi Yapılar:

 Bu tip binalarda kapı ve pencere boşlukları hariç olmak üzere, esas taşıyıcı iskelet, içten ve dıştan muntazam sıralar halinde ince çıtalarla kaplanmaktadır.

 Çıtalar umumiyetle kapak tahtalarının biçilmesi ile elde edilmektedir. Karadeniz Orman Mıntıkasının hemen her tarafında görülen bu bağdadi yapılar çeşitli mahalli tabirlerle anılmaktadır. Bunlara çakatura ve çıtak adı verilmektedir.

 Bağdadi araları kötü bir geleneğe uyularak bazen civardaki taş ve tuğla parçalarıyla veya çamurla doldurularak binanın ağsı ve tehlikeli bir durum getirmesine sebep olmaktadır.

 Karkas iskelet bu şekilde bağdadi ile iyice kaplandıktan sonra, bütün duvar kısımları içten ve dıştan ekseriye ince saman, havı bir çamur ile ve nadiren kireçli harç ile sıvanmaktadır. Karkas bağdadi yapılar uygun ve itinalı olarak inşa edildikleri taktirde hararet tecridi bakımından gayet elverişlidir.

 Yağmur ve rüzgarı bol olan bölgelerde ahşap karkas sisteminde yapılan binaların dış çamur sıvalarını geniş saçaklarla muhafaza altına almak icap etmektedir.

 D) Kargir Dolgu Binalar:

 Araştırma sahamızı teşkil eden Karadeniz Mıntıkası orman köylerinin %25’ten fazlası kargir dolgulu ahşap karkas olarak yapılamaktadır. Bu yapılara aynı zamanda hımış da denilmektedir. Mıntıka dahilinde ahşap olarak inşa edilen en mazbut evler kargir dolgu sistem, ile inşa olunan yapılardır. Bunlar mahalli iklim şartlarına gelenek ve göreneklerine göre taş, yuğla ve nadiren briket gibi bazı yapı malzemelerinden faydalanılarak inşa olmaktadır.

 Ahşap karkas sisteminin aralıkları, kullanılacak kargir dolgu malzemesinin cinsine göre, yatay ve dikey bir takım tali dikmelerle daraltılmaktadır. Daraltılan bu boşlukla civardan ucuz temin edilen kargir malzemesiyle kapatılmaktadır. Dolgu malzemesi için bağlayıcı madde çamur, kireçli harç ve bilhassa Karadeniz Bölgesinin orta ve batı kesiminde alçı harcı kullanılmaktadır. Mıntıka dahilinde iskelet dolgu malzeme cinslerinin kullanıldığı yerler hakkında kesin bir sınır çizmek mümkün değildir. Taş, tuğla, briket dolgu binaları hemen hemen yan yana görülebildiği gibi bazen de üçünü aynı bir yapıda, bir arada rastlamak mümkündür.

 Dolgu malzemeleri içinde en kolay tedarik edileni taştır. Dolgu malzemesi olarak taş kullanıldığı taktirde iskelet aralıkları, tali dikmelerle iyice daraltılmaktadır. Taşlar 10-15 cm büyüklükte ve ekseriye köyün hemen civarından temin edilmekte ve çamur harcı ile iskelet aralıkları iyice doldurulmaktadır.

 Kesotet itibariyle taş ağır bir malzeme olduğundan binalarda dolgu malzemesi olarak ancak, zaruret kalındığı taktirde faydalanılması lazımdır. Bunlar harareti iyi muhafaza ettiklerinden kışı sert geçen iklim bölgelerinde görülmektedir.

 İklimin rutubetli, yağışın fazla bulunduğu ve taşın mevcut olmadığı bölgelerde dolgu malzemesi olarak en fazla tuğla kullanılmaktadır. Tuğla pahalı bir inşaat malzemesidir ve ekseriye kireç harcı ile örülmelidir. Kireç harcı ahşap iskelete ve tuğlalara sıkıca bağlandığından iskelet boşluklarının fazla daraltılmasına lüzum göstermemektedir. Bu bakımdan tuğla dolgu karkas yapı sisteminin en ekonomik bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

 Karadeniz Bölgesinde batı bölgelerinde bu karkas şekline mahalli olarak yeydane adı verilmektedir. Bin yüzünü düzgün yapmak ve harçtan tasarruf sağlamak maksadı ile ahşap iskeletin dışı tahtalarla kapatılmaktadır. İskelet aralıkları mahallin gelenek ve göreneklerine uymak suretiyle çok güzel şekilli olarak doldurulmaktadır. Tuğla dolgular ekseriyetle kireç veya alçı harçla yapılmakta ve münferit sıralar halinde binanın boyunca yükselmektedir. Dolgu işi tamamlanınca, bina yüzüne çakılan tahtalar sökülmekte ve bir hizada görülen tuğla ve harç seviyeleri binaya ayrı bir güzellik vermektedir. Tuğla dolgulu köy evlerinin hemen hemen %90’ı sıvasız olarak kullanılmaktadır.

 Ahşap karkas tuğla dolgu binalar, hava tesirlerine karşı gayet iyi bir tecrit vazifesi görmektedir. Bunlarında zelzeleye karşı mukavemetleri fazladır. Dolgu kısmı müstesna, usta bir işçiliğe lüzum gösteren yapı sistemlerindendir.

 E) Kerpiç Dolgu Yapılar:

 Ahşap, taş gibi tabii dolgu malzemesinin bulunmadığı ve tuğlanın güç temin edildiği ve pahalı bulunduğu yerlerde, nispeten kolay ve ucuz olarak temin olunan kerpiçten istifade edilmektedir.

 Müsait toprak bulunduğu ve usulüne uygun bir şekilde hazırlandığı taktide kerpiç her bakımdan elverişli, ucuz ve mükemmel bir dolgu malzemesi vazifesi görür. Harareti gayet iyi muhafaza eder. Ahşap iskelet aralıklarını daraltmaya lüzum göstermemektedir. Bu bakımdan ağaç malzemeden büyük tasarruflar sağlanmaktadır. Tali dikmelerin aralıkları ve bu aralıklara yerleştirilen kerpiç dolgulu mahallin gelenek ve göreneklerine uyularak pek değişik biçim ve şekillerde yapılmaktadır. Tali dikmeler 20-25cm mesafe ile konulduğu zaman kerpiçler dikine olarak tek sıralar halinde dizilmekte ve yukarıya kadar bu şekilde çıkılmaktadır. Aralıkların daha geniş tutulması halinde kerpiçler, ikili olarak sıralanmaktadır. Bağlayıcı madde ekseriyetle çamurdan fakat çamur ahşaba iyice yapışmadığı ve ufak sarsıntılarda bile iskeletten kolaylıkla ayrıldığından son zamanlarda çamur, yavaş yavaş kireç ve alçı harcına yerini terk etmekte olduğu görülmektedir. Kerpiç dolgu ahşap karkas yapılar Orta Karadeniz Bölgesinde yaygın bir şekilde görülür.