T.C

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ

MOBİLYA VE DEKORASYON EĞİTİM BÖLÜMÜ

 

 

     DERSİN İSMİ : MOD-306 DEKORASYON TEKNOLOJİSİ

     KONU : DEKORASYONDA ŞÖMİNELER

     KONTROL : Yrd. Doç. Dr. İHSAN KÜRELİ

 

 

HAZIRLAYANLAR

SERDAR ALTINIŞIK

3-A3 / 9641043

 

HACI TEKİN

3-A1 / 9641010

 
 

 

 

 

 

 

 


ANKARA-1999

 

 

 

 

1. ŞÖMİNELER

Şömiler kaynaklarda “ısınmak ve yemek pişirmek için ateş yakılan, önü açık ocak” olarak tanımlanıyor. İlk kez şömine Ortaçağ döneminde ev ve şatolarda, dumanı dışarıya atmak için bacaların yapılmasıyla ortaya çıkmış. Ateşi beslemek için kullanılan şömine ateşleri de 15. Yüzyıldan günümüze çok az değişikliğe uğramış, kömür kovaları 18. yüzyıl başında; yanan kıvılclmların odanın içine sıçramasını engelleyen ateş perdesi 19. yüzyılda biçimlenmiş. Yüzyılımızın başına kadar değişik sistemler kullanılan şöminelerde 1970 ‘li yıllarda yakıt giderlerinin artıp, enerji tasarrufunun kaçınılmaz olması tasarımda başka gelişmeleri de beraberinde getirmiş şöminelerin ağzını tam olarak kapatan cam paneller işte bu zorunluluktan doğmuş. Bu aksesuarlar, ısının odaya yayılmasına izin verirken odadaki ısınmış havanın şömine bacasından kaçmasınıda engelliyor.

Günümüzde artık en son teknoloji ile tasarlanıp üretilen şömineler istenilen renk, ebat ve ısıtma sisteminden kişiye özel olarak hazırlanıyor. Ülkemizde bu konuya yönelik hizmet veren ithalatçı ve üretici firmalar gerek dünya markalarını evinize getirmeleri; gerek kendi tarz garantili üretimleri ile şömine klasiğini sonsuza dek yaşatmaya aday olduklarını gösteriyorlar.

(AD Tempo Art Decor Dergisi)

 

1.1. ŞÖMİNELERİN YAPIDAKİ YERİ

Ateş insan hayatında bütün çağlar boyunca önemli bir yer tutmuştur. Bu tutku, modern yapılarda, ocaktan geliştirilen şömine ile karşılanmak istenir. Şöminenin konumu, aileye ve misafirlerine bir ateş çevresinde toplanma olanağı vermelidir. Şömine çevresinde kanepe, sedir, koltuk, minder ve benzeri oturma eşyasının konulmasına yeterli alan bulunmalıdır. Şömine ve oturma grubu, geçiş yolu üzerinde olmalıdır.(Resim 1)

Şömineye yakın ve görüş açısı içindeki kapılar oturanların huzurunu kaçırır. Oda veya salonun içe doğru çıkıntılı duvarları şömine için uygun yerler değildir. Bu durumda oturma grubunun düzenlenmesi sorun çıkarabilir ve salonun diğer bölümleri ile uyum sağlamak güçleşir.

(AD Tempo Art Decor Dergisi)

 

1.2. ŞÖMİNENİN TASARIMI VE KONSTRÜKSİYONU

Bulunduğu duvar ile şöminenin büyüklüğü yüzey ve hacim yönünden uyumlu olmalıdır. Biçimlendirme, kaplama gereçleri, renkler ile salon duvarı, parke, halı ve mobilyalar birlikte düşünülmelidir.

Tasarımda çoğunlukla uygulanan bir şömine biçimi yoktur. Biçim gereç ve süsleme içmimar veya mimarın anlayışına göre değişir. Ancak konstrüksiyonu yönünden uyulması zorunlu kurallar vardır. Konstrüksiyonu teknik kurallara uymayan şömine tüter, iyi yanmaz, çevresini kirletir, yangına neden olabilir, zehirlenme yapabilir.

Konutlardaki şöminelerin çevresi ateşe dayanıklı özel yapı gereçleri ile kapanmalı ve yangına karşı önlemler alınmalıdır. Konutları yangına karşı duyarlı bölümlerinde şömine yapmak yanlıştır. Yere parke veya tahta gibi kolay yanabilen gereç kaplanmış odalarda, şöminenin önü, 50 cm. genişliğinde yanmaz bir gereçle korunmalıdır. Metal, taş veya mermer bir plaka bu amaçla kullanılabilir. (Resim 2) Koruyucu plaka şöminenin iki yanından

 

20 ‘şer cm taşırılmalıdır. Resim 3‘de bir şöminenin perspektif olarak kesiti ile kısımlarının adları ve net görünüş resimleri verilmiştir.

 

1.3. ŞÖMİNE YAPIMINDA KULLANILAN GEREÇLER

Mimar veya içmimar tarafından tasarlanan şömine oda veya salonun döşemesi yapılmadan bitirilmelidir. Şöminenin dış kaplamasıda parke, marley, halı ve benzeri yer kaplamasından önce tamamlanmalıdır.

Şöminenin dış kaplaması, bölümün dekorasyona uygun bir gereçle kaplanır. Kaplama gereci aşağıda sıralanan gereçlerden biri olabilir;

-         Parlatılmış, cilalanmış mermer,                    -    Pres tuğlası,

-         Parlatılmış veya doğal taş,              -    Delikli pres tuğlası,

-         Düz veya dekoratif alçı,                             -    Renkli çini,

-         Düz veya dekoratif sıva,                            -    Desenli fayans,

-         Düz veya dövme demir levha,                    -    Düz veya dövme bakır,

-         Düz veya dövme pirinç,                             -    Klinker tipi tuğlalar

kullanılır.

Çini ve fayans gibi seramik kaplama gereçleri hazır alınabilir veya özel desen ve renklerde yaptırılabilir. Özel hazırlanmış seramik kaplama gereci kullanmak, şöminenin çok değişik dekoratif görüntülerden yapılabilmesine olanak verir. Ocak bölümünün çevre kenarlarını korumak ve görüntüyü zenginleştirmek için dövme demir, bakır, prinç gibi metal çerçevelerinden veya köşebentlerden yararlanılabilir. Metal koruyucunun kenarları düz veya süslemeli olabilir. Metal koruyucular doğal renginde bırakılabilir, menevişlenebilir veya eloksal yaptırılır.

(İrfan Zorlu, İç Mimari ve Dekorasyonda Konstrüksiyon, 1982) 

 

1.4. ŞÖMİNENİN BÖLÜMLERİ

1.4.1        ŞÖMİNE AĞZI

Şömine ağzı kural olarak yatay duran bir dikdörtgen biçiminde olmalıdır. Üst kenar eğmeçli, yani kemerli ise ağız yüksekliği olarak, kemerin tepe noktası olmalıdır. (Resim 4).

Ön yüzü eğmeçli şöminelerde ağız genişliği olarak kiriş boyu alınmalıdır. Büyük odalardave salonda ağız yüksekliği, ağız genişliğinin 2/ 3’ü   kadar olur. Daha küçük odalarda bu oran 3/ 4’tür. Şömine ağız açıklığı, oda büyüklüğü ile orantılıdır. Oda taban

alanı ile şömine ağız açıklığı arasındaki oran 1/ 45 ile 1/ 65 arasında değişir. Şömine tasarımında uyulması zorunlu diğer bir kural da, ağız açıklığı ile baca kesit alanı arasındaki orandır. Şömine ağız açıklığı, baca gesit alanının 8 katından küçük, 13 katından büyük olmalıdır.

 

1.4.2. OCAK

Şöminenin ocak derinliği, ağız yüksekliğinin 1/ 2’si ile 2/ 3’ü arasında değişmeli, daha fazla olmamalıdır. Gereğinden derin ölçülendirilen ocak, şöminede ısı kaybına yol açar. (Resim 5.1):

Ocak tabanı altındaki hava değişimi, ağaç döşemenin aşırı ısınmasını ve bir süre sonra kendiliğinden tutuşmasını önler. Böyle durumlarda ocak önüne ayrıca 50 cm. eninde, yanmayan gereşten bir plaka konulmalıdır.

Ocak tabanı, oda tabanından (zeminden) biraz yüksekte olmalıdır. 3-10 cm’lik yükseklik şöminenin daha güzel görünmesini sağlar. Ayrıca şöminenin kullanılması da daha rahat olur. Zeminle aynı düzeydeki şömine çukurdakalmış izlenimini yaratır. Şöminenin önü biraz çıkıntılı yani taşkın yapılmalıdır. Böylece küllerin kürekle alınması daha kolay olur. (Resim 5.2).

Şöminenin tam yanması vekolay temizlenmesi isteniyorsa, ocak tabanı ızgaralı ve kül kutulu yapılmalıdır. Çekmece biçimindeki kül kutusu çekilerek boşaltılabilir. Kül kutusunun önüne açılacak delikler, ocağın ızgara altından hava almasını sağlar ve yanma kolaylaşır. (Resim 5.3).

1)      Ocak tabanında yalıtım,

2)      Ocak tabanı ve zemin ilişkisi,

3)      Izgaralı ve kül kutulu ocak tabanı

 

Şöminede ocak bölümünün arka ve yan duvarları da ateş tuğlası ve harcı ile örülmelidir. Tuğlalar örülürken aralarında boşluk bırakılmamalıdır. Ateş tuğlası döşenen ocak içinin sıvanması veya boyanması sakıncalıdır. Yüksek ısı yüzünden bozulan sıva veya boya kabarıp dökülebilir.

Ocak arka duvarı, ağız açıklığının 1/ 3 yüksekliğine kadar düşey örülür. (Resim 6). Bundan sonra öne doğru eğik örülen duvardaki eğim 10-20 cm. arasında değişir. Odaya doğru eğimli arka duvar, ısının odaya yayılmasını artırır ve oda daha iyi ısınır.

 

1.4.3. OCAK BOĞAZI VE DUMAN

Ocak arka duvarın önüne doğru eğik örülmesi ocak üstünü daraltarak 10-20 cm. arasında değişebilen bir boğaz yapar. Oluşturulan boğaz, ocakta çekişi kuvvetlendirir. Yanma sırasında çıkan zararlı ve zehirleyici gazların bacaya geçişi hızlıdır. Böylece dengeli bir çekiş ve iyi bir yanma sağlanır.

Ocak ağzına uygun ölçüde bir kapak konulmalıdır. Duman kapağı ile şöminede yanma hızı düzenlenebilir. Şömine yakılmadığı zaman baca ağzı kapatılarak odanın soğuması önlenir. Baca temizlenirken kurumların odaya dağılarak kirletmemesi için kapağın kapatılması faydalı olur. (Resim 7).

 

Duman kapağı, ocak ağzı üst kenarından yaklaşık 20 cm. yüksekliğe gelecek biçimde düzenlenmelidir. Daha aşağı konulursa ocağın üzerinde yeterli büyüklükte duman boşluğu kalmaz. Duman odaya yayılır. Duman kapağı, baca temizliği yapılırken sıkıntı yaratmamalıdır. Resim 7.2’de (a) ile gösterilen biçimdeki duman kapağının arkasına, baca temizliği sırasında kurum dolar. (b) biçimindeki duman kapağında belirtilen sakınca görülmez.(Resim 7.2).

Duman kapağı mil yardımı ile döner biçimde de yapılabilir. Döner duman kapağı baca temizliği sırasında zorluk çıkarmaz. (Resim 8.1). Değişik biçimdeki duman kapaklarında şu ortak özellikler bulunmalıdır: Kapak ve çerçevesi çabuk paslanmayan bir metalden yapılmalıdır. Dökme demir bu niteliktedir. Duman kapağı gerektiğinde sökülebilecek, değiştirilebilecek bir konstrüksiyonda yapılmalı ve bacaya bağlantısı da aynı niteliği sağlamalıdır.

Ocak arka duvarının, yükseldikçe öne doğru eğik konumda örüldüğünü belirtmiştik. Eğik, ocak ağzı üst kenarından 20 cm. yukarı kadar devam eder. Eğimin bitiminde 10-20 cm. arasında değişik genişlikte olabilen, raf biçiminde bir düzlük oluşturulur. Bu girintinin görevi, bacadan gelen soğuk havanın ocağa gelmesini engellemektedir. Ocağa giren soğuk hava yanmayı engeller ve şöminenin tütmesine neden olur. Baca çekişinin en kuvvetli olduğu bölge daralan baca boğazıdır. Duman kapağının bulunduğu yerdir. Bacadan, yukarı gelen soğuk hava boğazdaki düz engele çarpar, yukarı doğru yön değiştirir. Boğazdaki kuvvetli çekişe karişarak bacaya geri döner. (Resim 8.2).

 

 

1.4.4. DUMAN ODASI

Ocağın üst bölümünde, boğaz ve duman kapağından başlayarak baca deliğine kadar devam eden, pramit biçimindeki boşluğa duman odası denir. Burası ocaktan bacaya geçişi sağlar. Duman odası, dar kesit alanlı boğaza ve bacaya göre belirli büyüklükte bir hacim oluşturur. Ocaktan çıkan duman ve bacadan gelen soğuk hava burada depolanır. Duman odasının biçimi kurallara uymuyorsa veya gereğinden küçük ise şömine tütebilir. Duman odasının yanları 45°-60° arasında değişen eğimle örülerek bacaya bağlanır. Çekişin engellenmemesi için duvarların düzgün, pürüzsüz olması gerekir. Bu özelliği sağlamak için, yeterli kalınlıkta demir saçtan, duman odası biçiminde bir davlumbaz yaptırılır, şöminedeki yerine konulur. Çevre tuğlaları örülerek duman odası hazırlanabilir. (Resim 8.3). Duman odasının baca ile bağlantısını sağlayan üst deliği, kesit alanının ortasına gelmelidir. Ocakla bacanın düzensiz bağlantısı, dengeli yanmayı engeller. Ocağın bir bölümü iyi yanar, bir bölümü iyi yanmaz, şömine tütebilir. Duman odasının arka duvarı, baca gibi düşey konumda örülür. Baca deliği ile duman odasının bağlantısındaki uygunsuzluklar, girintili ve çıkıntılar yanmayı olumsuz yönde etkiler. Duman odasının üstündeki bacanın en az 50 cm’lik bölümü tam düşey konumda olmalıdır. Şömine ile bacnın yeri yüzünden eğik bağlantı yapmak zorunlu varsa, sapma 50 cm’lik düşey bacadan sonra başlamalıdır.(Resim 3).

Konumuzun şömine tasarımı ve  konstrüksiyonu kısmında belirli bir şömine biçimi olmadığını, ancak konstrüksiyon yönünden uyulması zorunlu kurallar bulunduğunu belirtmiştik. Aşağıdaki üst kesit perspektif resimlerde şöminelerin yapıldığı yer, biçim ve konstrüksiyon yönünden değişik uygulama örnekleri verilmiştir. (Resim 11).

 

Şöminelerin yanma ısılarının ancak %5- 10’undan faydalanıldığı için ekonomik değildirler.

Şöminenin kusursuz (odaya duman vermeden, iyi çok ısı ve max. ısı yayımı) çalışması tüm ölçüler oranlı olmalıdır.

Kaba bir kural olarak Baca kesiti ³ 1/ 10 şömine aralığı arka yüzey daima öne doğru eğik olmalı ve ön açıklığın en üst noktasından daha yukarda son bulmalıdır. Düz arka duvar tıkanmayı ve odada dumanı ® 10 artırır, çekiş havası ve hava cereyanı döşemede ve duvarlarda kesilir. ® 11, 12.

Ateş yanan yerle duman odası arasındaki kısmın sürgüsü ³ 1/ 16 şömine açıklığı olmalıdır ve tüm en boyunca uzanmalıdır. ® 9. Duman odasının yan kenarı bacaya doğru 60° eğilimli olmalı ve iç yüzeyleri dar olmalıdır.

Kül, şömine tabandaki, dökme demir bir sürgüyle kapatılmış kuyudan ® 9 bodrumdaki kül kutusuna dökülür. Şömineleri, ateşe dayanıklı malzeme ile yapmak ve şömine ağzının 50 cm’lik çevresini yanmaz döşeme kaplaması ile kaplanmalıdır. Açıktaki ahşap kısımlar (Amerika’da) şömine duvarından en az 5 cm uzakta olmalıdır. Lüzumlu temiz hava, normal olarak pencere ve kapı aralıklarından gelir, ama ateş yanan yere kanallarla taze hava vermek daha iyidir.

Bir mekanda şöminenin serbest olarak durması ateşin 2,3 veya 4 taraftan açık olmasına bağlıdır. Böyle şöminelerin boyutları diğer tek tarafı açık şöminelerden farklıdır.Yanma için yeteri kadar hava teminine dikkat etmek gerekir.

 

2.      ŞÖMİNE YAPILIRKEN...

Açık sistem ya da biraz daha emniyetli ve randımanlı bir ısıtma sağlayan kapalı sistem şömineleri yaptırmak istiyorsanız, öncelikle kendinizi teknik bilgileri olmayan şöminecilerden korumanız gerekiyor. Çünkü şömine yapılacak diye ayrılan mekanlar; bir süre sonra, işlevlerini tam yerine getiremedikleri için çiçekliğe veya akvaryuma dönüştürülüyor. Bu yüzden; şömine yaptırılırken firmanın deneyimlerine, referanslarına ve şömine ile ilgili verdikleri garanti süresine dikkat edin. Eğer şömine yerli üretim ise imalatçı firmanın eğitilmiş ve yetkilendirilmiş elemanlarınca projelendirilip imal edilmiş olması gerekiyor. Yoksa şömine yaptığınız mekanda yetkisiz kişilerce yapılmış içinde kontrolsüz ateşle başbaşa kalırsınız. Bu da çok büyük bir risk demektir.

Yaptıracağınız şöminenin dış giydirmelerinde zevkinize ve bütçenize göre farklı seçenekler bulabilirsiniz. Şömine yaptıracağınız firmayı seçerken servis sonrası hizmetlerini, problem çıktığında hangi merkezlere başvurabileceğinizi araştırmalısınız. Özellikle şömine firmalarının güvenilirliği son derece önemli. Çünkü baca hesabı, yanma hesabı, yanma haznesi, ağız kesiti hesabı iyi yapılmadan kurulan şömineler iyi yanmaz, çekmez ve tüter.

Bir şöminenin en önemli kısmı hiç kuşkusuz bacasıdır. Şömine kurdurmadan önce çeken iyi bir bacaya sahip olmanız gerekir.

 

3. BACA BAKIMI

Baca çapının ağız kesitine göre hesaplanması gerekiyor. Ağızdan girecek oksijen miktarı baca kesitini karşılayamazsa, kurulan şömine hangi model olursa olsun tüter. Sürtünme kayıplarını en az düzeye indirmek için bacanın iç yüzeyinin pürüzsüz ve düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Hiçbir yerden hava almadan, bacanın direkt şömine davlumbaz çıkışına bağlanması gerekiyor, çünkü hava alan bacalar çekmez.

Bir bacaya yalnız tek şömine bağlanmalı, şömine bacası dik çıkmalıdır. Şömine ile baca arasındaki bağlantının sızdırmaz olması, çatlama yapmayacak şekilde sıvanmasıda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu. Baca boyu, iç şömine haznesi, ağız kesiti, yalama duvarı eğimi, klape, davlumbaz, baca çıkış kesiti gibi teknik ayrıntıların ısıtmacı, ocak ve baca mutlaka işinde uzman, makine mühendisleri tarafından hesaplanması gerektiğinide unutmayın.

 

4.      ŞÖMİNE BAKIMININ İNCELİKLERİ

Kışa girmeden önce bacaların bakımını ve temizliğini ihmal etmemek gerekir. Kuşların yuva yapmak için kendilerine yer edindikleri bacalar, bu küçük işgalciler yüzünden bir sezon iyi çekse bile ikinci sezon iyi çekmeyebilir. Baca temizliği için hizmet veren firmaların sayısı azsa da, acil bir durum söz konusu olduğunda itfaiyeye de haber verebilirsiniz.

·        Odunlu şöminelerde altta fazla kül bıraktığında, istenilen kapasitede yanma sağlayamazsınız. Odunların alttan hava almaları gerekir.

·        Şömine kullanılan odalarda uzun yanma sonucunda oksijen azalması olacağı için şömine söner. Şömine yaktığınız mekanı, pencereyi açarak zaman zaman havalandırmalısınız.

·        Şömineniz cam siperlikli ise camı iyice dayamadan hafif aralık bırakarakta havalandırabilirsiniz.

·        Havandırma sorunu, yeni teknoloji ürünü şöminelerde özel hava giriş sistemi ile çözülmüşse de, eski tip şömine kullanıcıları bu konuya dikkat etmeliler.

·        Şöminelerin genel kullanımında doğru yakıt seçimi yapılmışsa da göz ardı edilmemesi gereken konulardan.

 

5.      ŞÖMİNE KULLANILIRKEN

Açık sistem şömineleri yakarken ve kullanırken azami dikkat göstermek gerekir. Her an sıçrayacak bir kıvılcım, geri dönülmesi olanıksız sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden şömine yakarken emniyet açısından önüne mutlaka cam ya da metal paravan koymalısınız. Odunlu şömineler için, uzun ömürlü kor verdiği için, yavaş yandığı ve kıvılcım sıçratmadığı için meşe ideal bir seçim.

Şöminede yakacağınız odun; döküm ya da masif demirden ızgara üzerinde yakılmalıdır. Tutuşturmak için parlayıcı gaz benzin, tiner, mazot gibi yakıtlar asla kullanmayın. Unutmamanız gereken bir diğer konu da gece uyumadan önce şömineyi söndürerek klapeyi kapama.

 

 

 

KAYNAKLAR

1.      Neufert, Yapı Tasarımı Temel Bilgiler

2.      Ernst Neufert, Prof. Emer. Dr. H. C.  Çevirmen Abdullah Erkan (Mimar-ODTÜ)

3.      Ayşe Önem Karadayılar, Redaksiyon (Mimar- ODTÜ)

4.      İrfan Zorlu, Nzzım Şanıvar, Zafer Işık, “ İç Mimari ve Dekorasyonda konstrüksiyon ” 1982  İstanbul